Dikkedarmkanker

Vaak te laat ontdekt

DIKKEDARMKANKER: VAAK TE LAAT ONTDEKT

Dikkedarmkanker is een ziekte die vaak voorkomt. Het is één van de meest voorkomende vormen van kanker ter wereld. Dikkedarmkanker komt op de derde plaats, na longkanker en leverkanker. Dikkedarmkanker komt bij vrouwen en mannen even vaak voor.

Wereldwijd worden er per minuut drie nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld.

DIKKEDARMKANKER WORDT STEEDS ERNSTIGER: STADIUM 1 TOT EN MET 4

Dikkedarmkanker is een ziekte die steeds ernstiger wordt als je geen behandeling krijgt. Er zijn vier stappen die aangeven hoe ernstig de ziekte is. Je ziet deze stappen in het overzicht hieronder.

  • Bij stadium 1,2 en 3, proberen dokters met de behandeling te zorgen dat je weer beter wordt en geen kanker meer hebt.
  • Bij stadium 4 is dat meestal niet mogelijk. Dan krijg je waarschijnlijk een behandeling waardoor je langer blijft leven. En waardoor je minder ernstige klachten hebt.
Placeholder 06

Stadium 1

De tumor zit alleen in de darm

Placeholder 04

Stadium 2

De tumor is door de darmwand gegroeid, maar zit nog niet in de lymfeklieren.

Stadium 3

Er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de darmtumor. Uitzaaiingen zijn tumoren op andere plekken in je lichaam.

Stadium 4

Er zijn uitzaaiingen in lymfeklieren die niet in de buurt zitten van de darmtumor. Er kunnen ook tumoren zitten in andere organen. Of op andere plekken in je lichaam. Meestal in de lever of de longen.

EEN LANGZAAM VERANDERENDE POLIEP

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich uit een cel in de wand van de dikkedarm of de endeldarm. Deze kanker begint meestal met een goedaardige tumor, ook wel een poliep. Die poliepen zitten in de wand van de dikkedarm, in het darmslijmvlies. Of een poliep een vorm van kanker wordt verschilt. Dat is afhankelijk van de grootte en het type cellen van de poliep.
Dikkedarmkanker ontstaat in de dikkedarm. Daarna kunnen de kankercellen zich via het bloed en het lymfestelsel verspreiden naar de rest van het lichaam. Daar kunnen dan uitzaaiingen ontstaan. In de meeste gevallen in de lever en de longen.

EEN STILLE KANKER

Het komt vaak voor dat u geen klachten heeft terwijl u toch dikkedarmkanker heeft. Dikkedarmkanker kan daarom stilletjes groeien terwijl u niets in de gaten heeft. Daarom is het belangrijk dat u meedoet aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen vanzelf een uitnodiging voor het onderzoek. U krijgt om het jaar een brief thuis om mee te doen. Meedoen aan het onderzoek is gratis.
Soms zijn er toch klachten waarbij het belangrijk is dat u naar de dokter gaat (zie hieronder).

LEEFTIJD: BELANGRIJKSTE RISICOFACTOR

In 94% van de gevallen komt dikkedarmkanker voor bij mensen ouder dan 50 jaar. De gemiddelde leeftijd van mensen op het moment dat de kanker ontdekt wordt is 70 jaar. Je kunt er niet altijd wat aan doen dat je kanker krijgt. Toch kun je proberen de kans kleiner te maken dat je het wel krijgt. Heel belangrijk daarvoor is een gezonde manier van leven. Daarbij hoort regelmatig bewegen, niet roken of veel alcohol drinken. Overgewicht is ook een oorzaak van kanker. Daarom is gezond eten met veel vezels, fruit en groente aan te raden. Je kunt beter niet veel rood vlees of gezouten vlees eten. Als je darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, heb je ook meer kans om dikkedarmkanker te krijgen.

WAT KAN EEN TEKEN ZIJN DAT JE DARMKANKER HEBT:

VERSCHILLENDE BEHANDELINGEN

Er zijn vele soorten behandelingen mogelijk bij dikkedarmkanker. Welke wordt gebruikt hangt af van welke fase (stadium) van de ziekte je hebt. En hoe fit je bent. De verschillende vormen zijn een operatie, bestraling (radiotherapie), medicijnen (chemotherapie) en doelgerichte therapieën.
Al deze behandelingen kunnen verschillende doelen hebben. Ook dit hangt af van welke fase van de ziekte je hebt. Soms is de kanker te genezen. Dan kunnen alle kankercellen worden vernietigd. Soms krijg je een behandeling om te voorkomen dat de kanker zich verder verspreidt. Soms krijg je een behandeling om de kwaliteit van leven te verbeteren door de klachten te verlichten. Afhankelijk van je situatie, kan één enkele behandeling of een combinatie van behandelingen worden gegeven.

Placeholder 06

Dikkedarmkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker ter wereld.

Placeholder 04

Elk jaar overlijden er zo’n 690.000 duizend mensen aan dikkedarmkanker in de hele wereld.

In de hele wereld worden er elk jaar bijna 1,4 miljoen nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld.

EN SERVIER?

Servier investeert een groot deel van haar budget in onderzoek en ontwikkeling van oncologiemedicijnen. We hopen hierdoor behandelingen voor patiënten met dikkedarmkanker te verbeteren.
De onderzoeksafdeling van Servier onderzoekt veel zaken.
Zo bekijken ze op welke manieren de ziekte zich ontwikkelt. Of waarom iemand niet reageert op standaardbehandelingen. Met die informatie hopen we nieuwe ideeën te krijgen waardoor we nieuwe behandelingen kunnen ontdekken. En we proberen informatie te verzamelen om zo te bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor elke patiënt. Of welke volgorde van behandeling het meest geschikt is voor elke patiënt.

BELANGRIJKSTE PUNTEN

  1. Doe mee aan het bevolkingsonderzoek: Dikkedarmkanker is één van de dodelijkste vormen van kanker omdat het er al is voordat je het door hebt. Hoe sneller het wordt ontdekt, hoe groter de kans dat je beter wordt.
  2. Leef zo gezond mogelijk: Je kunt de kans dat je kanker krijgt kleiner maken. Eet minder rood vlees, drink minder alcohol en rook niet. Ook bewegen en gezond eten is belangrijk.
  3. Zorg dat je op de hoogte bent: Goed op de hoogte zijn van deze ziekte en de klachten die erbij horen kunnen je helpen het sneller te herkennen. Ook kan het helpen om beter met de ziekte te kunnen leven en deze vorm van kanker beter te begrijpen.

Bronnen:

  1. World Health Organization, 2018
  2. National Cancer Institute, Colorectal Cancer Screening, 2017
  3. World Cancer Research Fund. Colorectal cancer statistics, 2018
  4. BMJ Best Practice. Colorectal cancer, 2018
  5. bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker

GERELATEERDE ARTIKELEN

Placeholder 06

Maagkanker

Er zijn verschillende zaken die kans dat je maagkanker krijgt, groter maken. Deze zaken hebben vaak te maken met je omgeving en je gedrag. Maagkanker wordt in de meeste gevallen pas laat ontdekt. Dit komt omdat mensen pas laat klachten krijgen.

Placeholder 04

Alles over Acute Lymfoblastische Leukemie (ALL)

Deze vorm van kanker zit in het beenmerg. ALL tast een bepaald type witte bloedcellen aan: de lymfoblasten. Dit zijn lymfocyten in een vroege ontwikkelingsfase. ALL is de vorm van leukemie die bij kinderen het meest voorkomt. Maar het komt in alle leeftijdsgroepen voor.

Alvleesklierkanker: vaak te laat ontdekt

Alvleesklierkanker is één van de vormen van kanker met een slechte kans om beter te worden. Maar 5% van de patiënten leeft nog na vijf jaar. De ziekte wordt in de meeste gevallen pas heel laat ontdekt. In die fase van de ziekte kan de tumor meestal niet meer weggehaald worden. Het laat ontdekken van de kanker komt omdat mensen pas veel later klachten krijgen.

Melding bijwerking

Indien u een bijwerking wilt melden van een van onze geneesmiddelen gebruik dan het contactformulier ‘Melding bijwerking’ onderaan de pagina. Of neem contact met ons op via e-mailadres pharmacovigilance.be@servier.com of via telefoonnummer +3225294311.