In deze eerste aflevering van de serie Maxima Talks interviewen we prof. Alexander Eggermont. Hij praat o.a. over waarom hij na vele jaren in het buitenland besloten heeft in het Prinses Máxima Centrum aan de slag te gaan als Chief Scientific Officer, hoe hij onderzoek in de kinderoncologie wil optimaliseren en hoe hij het Prinses Máxima Centrum tot een wereldwijd toonaangevend instituut wil laten evolueren.

Met ingang van 1 oktober 2019 is professor Alexander Eggermont (°1952) aangesteld als Chief Scientific Officer (CSO) van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Hij volgt professor Hans Clevers op die sinds 1 juni jl. is teruggetreden. Eggermont was de laatste 9 jaar algemeen directeur van Gustave Roussy Cancer Campus Grand Paris, het gerenommeerd oncologisch zorg- en researchinstituut in Frankrijk. Hij ontwikkelde hier onder meer Europa’s grootste Fase 1-2 drug development en immunotherapy development programma.

Naast bestuurder is Eggermont hoogleraar oncologie (Universiteit Paris-Sud) en hoogleraar oncologische chirurgie (Erasmus Universiteit Rotterdam). Hij heeft een PhD in Tumor-immunologie en is fellow van de NCI Surgery Branch (Steve Rosenberg). Eggermont heeft jarenlange internationale ervaring op het gebied van onderzoek en behandeling van kanker. Hij ontving vele internationale prijzen als erkenning voor zijn werk in de oncologie, in het bijzonder op het gebied van immunotherapie.
In het verleden was hij onder meer president van de EORTC en van ECCO en de European Academy of Cancer Sciences. In Duitsland is Eggermont nauw betrokken bij het programma van de organisatie van een netwerk van comprehensive cancer centers en heeft hij een deelaanstelling bij het DKFZ-Heidelberg. Hij is Editor in-chief van de European Journal of Cancer. De raad van commissarissen is bijzonder verheugd met de komst van Eggermont. Zijn brede oncologische kennis en ruime internationale ervaring als arts, onderzoeker en bestuurder betekenen een verdere versterking van het Prinses Máxima Centrum.