Hematologie on Tour #6: Seksualiteit en kanker

met Servier Oncologie Nederland

Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties blijkt dat de seks en intimiteit bij kankerpatiënten slechter worden. Een groot deel van de patiënten geeft aan dat het lichaam is veranderd en bij ruim de helft geldt dat ook voor emoties en gevoelens. De problemen die het vaakst genoemd worden zijn erectieproblemen, vermoeidheid, last van een droge vagina, moeite met klaarkomen en zaadlozing.

Bijna een kwart van de vrouwen en 14 procent van de mannen meldt geen behoefte aan seks meer te hebben, geen gevoel meer te hebben en impotent te zijn geworden.

Het moge duidelijk zijn dat het hebben van kanker en de behandeling voor kanker een grote impact hebben om het (seks-)leven van kankerpatiënten en hun eventuele partner.
Bron: https://nfk.nl/themas/kanker-en-seks

Corien Eeltink werkt nu als verpleegkundig specialist oncologie in het Dijklander ziekenhuis en wordt beschouwd als een expert op het gebied van seksualiteit en kanker.
Voorheen was zij werkzaam in het Amsterdam UMC, locatie VUMC en heeft ze veel onderzoek gedaan naar de invloed van een hematologische maligniteit op seksualiteit bij patiënten en diens partner.
Ze ontving ook de European Oncology Nursing Society’s Excellence in patient Education Award in 2009 voor het boekje “80 vragen over kanker en seksualiteit wat zij samen met Daniela HAHN, psycholoog-seksuoloog in het Nederlands Kanker Instituut (NKI) maakte.