Servier heeft vandaag aangekondigd dat het een overeenkomst heeft gesloten voor de overname van de oncologie-activiteiten van Agios Pharmaceuticals. De transactie is goedgekeurd door de respectievelijke raden van bestuur van beide bedrijven. Onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties en goedkeuring door de aandeelhouders van Agios, wordt de overname naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 afgerond.

In lijn met de strategie van Servier stelt deze overname de Groep in staat om haar productportfolio en pijplijn voor geneesmiddelenontwikkeling in de oncologie te versterken. Gezien de belangrijke onvervulde medische behoeften in de oncologie, heeft Servier oncologie tot een van zijn strategische prioriteiten gemaakt door 50% van zijn totale O & O-budget aan dit therapeutische gebied toe te wijzen. De overname versterkt ook de aanwezigheid van Servier in de VS, waar de Groep sinds 2018 actief is.

“De strategische overname van Agios oncologieactiviteiten, inclusief haar portfolio en pijplijn voor precisiegeneeskunde, past in onze ambitie om een erkende speler in de oncologie te worden en ondersteunt ons engagement om innovatieve behandelingen te bieden aan kankerpatiënten. Het is een belangrijke stap voor de Servier Group aangezien het onze positie in de VS aanzienlijk versterkt en onze R & D-capaciteiten op het gebied van oncologie versterkt”, aldus Olivier Laureau, President van Servier. “We kijken ernaar uit om de ervaren Agios-oncologieteams na de definitieve goedkeuring te verwelkomen bij Servier.”

“Agios is een leider op het gebied van cellulair metabolisme met een bewezen staat van dienst in het ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren van precisiegeneesmiddelen”, zegt David K. Lee, CEO van Servier Pharmaceuticals, de Amerikaanse dochteronderneming van Servier. “De overname van Agios’ oncologieactiviteiten, inclusief zeer ervaren talent uit onderzoek, ontwikkeling, technische operaties en commerciële functies, maakt een onmiddellijke uitbreiding van onze Amerikaanse activiteiten naar andere hematologische maligniteiten mogelijk en biedt het potentieel voor groei op langere termijn naar solide tumoren. Ruimte, waardoor we meer patiënten dan ooit tevoren kunnen helpen.”

“De verkoop van onze oncologieportfolio aan Servier is een mijlpaal voor Agios. We zijn trots op ons erfgoed in oncologie en de nieuwe therapieën die we hebben ontwikkeld voor patiënten met hematologische maligniteiten en solide tumoren, en we zijn verheugd een uitstekende thuisbasis te hebben gevonden voor onze oncologieportfolio in Servier, een succesvol, patiëntgericht, wereldwijd farmaceutisch bedrijf, ”zei Jackie Fouse, Ph.D., Chief Executive Officer van Agios. “Servier zet zich in voor de gemeenschap van oncologiepatiënten en investeert in onze middelen en onze mensen. Door deze transactie kan de oncologieportfolio groeien en bloeien met Servier.”

Over Agios Pharmaceuticals

Agios richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van hematologische ziekten, solide tumoren en zeldzame genetische ziekten door wetenschappelijk leiderschap op het gebied van cellulair metabolisme. Naast een actieve pijplijn voor onderzoek en ontdekking in deze drie therapeutische gebieden, heeft Agios twee goedgekeurde oncologische precisiegeneesmiddelen en meerdere eersteklas therapieën in klinische en/of preklinische ontwikkeling.